home Boeken Informatie database Bestelinfo Social Media

Laatst  bijgewerkt: 20-6-2022

literatuur   kunst & architectuur   geschiedenis   religie   cartografie  natuur

fotografie   land en volk  wetenschap   jeugd- & kinderboeken   diversen

Cola Debrot verzameld werk

Cola Debrot Verzameld werk compleet in zeven banden Nieuwstaat |

Gebonden in linnen met stofomslag - 1850 pagina's totaal

1 - Over Antilliaanse cultuur

2 - Gedichten

3 - Verhalen

4 - Bewolkt bestaan

5 - Literaire essays en kritieken

6 - Over Céline. Dagboekbladen. Essays over beeldende kunst en dans

7 - Toneel

Meulenhoff 1985-1989 |  ISBN 9789029015431 |DB1428

€ 60.00

Bestel

Nicolaas Debrot (1902 – 1981) was niet alleen een Antilliaanse schrijver/dichter maar ook arts - diplomaat - jurist - minister - filosoof en balletcriticus. Hij wordt als de grondlegger van de Antilliaans-Nederlandse literatuur beschouwd en debuteerde in 1935 met 'Mijn zuster de negerin' - zijn bekendste titel.  Hij is mede-oprichter van het tijdschrift Criterium. Debrot  is auteur van een klein oeuvre.

Zijn jeugd brengt hij door op Curacao en in Venezuela maar hij gaat naar het gymnasium in Nijmegen en daarna in Utrecht rechten studeren. In 1928 vestigt Debrot zich in Parijs waar hij als ghostwriter werkt. Vanaf 1931 studeert hij medicijnen. Hij heeft tijdens WO II een artsenpraktijk in Amsterdam en daar ontmoet hij W.F. Hermans - die hij aan zijn patiënten voorstelt als Dr. Klondike - een gegeven dat Hermans later verwerkt in zijn novelle Dokter Klondyke.

Na de oorlog gaat Debrot als arts op Curacao werken en wordt daar ook politiek actief. In 1952 komt hij als gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen naar Den Haag. Hij speelt een belangrijke rol bij de Rondetafelconferenties die uitmonden in een nieuwe verhouding tussen Nederland - Suriname en de Antillen. Van 1962 tot 1970 is Debrot gouverneur van de Nederlandse Antillen.

Na deze periode keert hij terug naar Nederland. Hij heeft dan last van zware depressies en fysieke kwalen. Hij overlijdt in 1981 aan prostaatkanker.

Er is  een naar hem vernoemde prijs ingesteld (1968) die jaarlijks uitgereikt wordt aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt in een der categorieën architectuur - beeldende kunst - dans - folklore - literatuur - muziek - theater - of wetenschap. De prijsuitrijking van deze 'Premio Cola Debrot'  vindt gewoonlijk plaats op 4 mei - de geboortedag van Cola Debrot. De eerste keer in -1968 - ging de prijs naar  John Eric Gorsira (muziek). De laatste keer in -2021- ging de prijs naar Philip 'Fifi' Rademaker (literatuur)

Trefwoord: literatuur - poëzie - gedichten - Antiliaans - Nederlandse literatuur - Nederlandse Antillen -politiek - ballet - cultuur

A Christmas Carol Charles Dickens ill. Arthus Rackham

A Christmas Carrol

Charles Dickens| Gebonden in linnen - rug ernstig verkleurd.  Met illustraties van Arthur Rackham - Reprint Heinemann Ltd. London 1947 | DB 1267

€ 25,00

BestelA Christmas Carol (Een Kerstvertelling) - volledige titel: A Christmas Carol in Prose - Being a Ghost Story of Christmas is een novelle van Charles Dickens. De eerste versie werd geïllustreerd door John Leech. Het boek was onmiddellijk een bestseller. Het verhaal is niet alleen heel vaak herdrukt  maar ook talloze keren bewerkt voor theater - film en televisie.

Arthur Rackham (1867 - 1939) was een Engelse tekenaar, schilder en illustrator van boeken die van jongs af aan zeer productief was. Hij wordt beschouwd als een van de leidende figuren tijdens de Gouden Eeuw van de Britse boekillustratie. Zijn werk staat bekend om zijn robuuste pen-en-inkttekeningen, die werden gecombineerd met het gebruik van aquarel, een techniek die hij ontwikkelde vanuit zijn achtergrond als journalistiek illustrator. Zijn werk is nog steeds heel geliefd.

Arthur Rackhams belangrijkste werken zijn de illustraties bij Fairy Tales of the Brothers Grimm (1900) - Alice's Adventures in Wonderland - Der Ring des Nibelungen - Tales from Shakespeare.

trefwoord: kerstmis - kerstverhaal - literatuur- Christmas - Arthur Rackham - Scrooge


Terre de France |

Fleury Serge | Gebrocheerd met vlekje op voorplat. 48 pagina's. Uitgegeven door A.A.M. Stols 1939 (van Dijk nr 449) | DB 1521

€ 10.00

Bestel


Verschenen in een oplage van 650 genummerde exemplaren. Dit is nummer 146

1 - 150 exemplaren verschenen op handgeschept Vondel en 151 - 650 verschenen op Alfa

trefwoord: literatuur - gelimiteerde oplage -beperkte oplage -genummerd exemplaar

Agendanotities | Boudewijn Buch  

Agendanotities

Buch Boudewijn | Geniet. 31 pagina’s. Deze uitgave bij de Agenda 1991 werd speciaal door Boudewijn Büch geschreven voor deze gelegenheid en éénmalig  uitgegeven. Eerste en enige druk, er is geen andere editie verschenen. ABN Bank 1991 |DB 1425

€ 40,00

Bestel


Boudewijn Maria Ignatius Büch (1948 – 2002) was een Nederlandse dichter, schrijver, bibliofiel, verzamelaar en televisiepresentator.

Als schrijver werd Büch vooral bekend door De kleine blonde dood (1985).  De roman werd in 1993 verfilmd door Jean van de Velde.

Als televisiepresentator maakte hij diverse programma's over literatuur, en reisprogramma's onder de titel 'De wereld van Boudewijn Büch'.

Als mediapersoonlijkheid werd Büch een bekende en zeer enthousiaste promotor van cultuur, literatuur en het lezen an sich.

trefwoord: literatuur - gelimiteerde oplage - niet in de handel - beperkte oplage


De bloederige XIV stonden Guido Gezelle De bloederige XIV stonden Guido Gezelle De bloederige XIV stonden Guido Gezelle

De bloederige XIV stonden of de bloederige dagvaart ons Heeren met 15 houtsneden van D. Acket |

Gezelle Guido | Gebonden in linnen. Rug verkleurd. Genummerd van 1 tot 850 op Oud-Hollands Velin -dit is nummer 538- en 950 exemplaren op Pannekoek- genummerd 851 tot 1800. L.J. Veen 1951 | DB 1520

€ 10.00

Bestel

Desiré Acket was een Vlaams graficus - houtgraveur en boekbandontwerper. (1905-1987)

Hij maakte vooral naam met kleingrafiek - ex-libris - kalenderwerken en boekillustraties.

Hij illustreerde onder andere boeken van Guido Gezelle - Karel van de Woestijne en Stijn Streuvels.

trefwoord: graficus - grafisch ontwerper - houtsnede - grafiek - ex libris - kleingrafiek - literatuur - gedichten - poezieRomans de Voltaire Romans de Voltaire Romans de Voltaire

Romans de Voltaire |

Voltaire |  Drie delen in één band. gebonden-half leer met gemarmerde platten. Deel 1: 314 pag. Deel 2: 306 pag. Deel 3: 276 pag.  | Edition stéréotype Didot Parijs AN VIII ( 1800)|  DB 19

€ 50.00

Bestel

Voltaire (pseudoniem van François-Marie Arouet (1694-1778) was een van de grootste schrijvers en bekendste en invloedrijkste filosofen uit de geschiedenis van Frankrijk.

Voltaires gedachtegoed kenmerkte zich door een vooruitstrevend humanisme, rationalisme en felle kritiek op onrecht en de kerk.

Voltaires denken was voor zijn tijd zeer progressief en had grote invloed op de filosofie in Europa. Zo zou hij met zijn pleidooien voor vrijheid van religie - scheiding van kerk en staat en de gelijkheid van de mens - de basis hebben gelegd voor de Franse revolutie van 1789.

De hoeveelheid werken  die hij publiceerde  – romans - toneelstukken - gedichten - filosofische verhandelingen en essays – was met 700 behoorlijk groot.

trefwoord: literatuur - Franstalig - filosofie - verlichting - humanisme - Franse revolutie - wijsbegeerte


 


Nieuwe titels volgen.

Wilt u meer literatuur  zien?

Zoek dan in onze database die wekelijks wordt bijgewerkt.

Database

literatuur   kunst & architectuur   geschiedenis   religie   cartografie  natuur

fotografie   land en volk  wetenschap   jeugd- & kinderboeken   diversen