home Boeken Informatie database Bestelinfo Social Media

Laatst  bijgewerkt: 27-11-2022

literatuur   kunst & architectuur   geschiedenis   religie   cartografie  natuur

fotografie   land en volk  wetenschap   jeugd- & kinderboeken   diversen

George Elliot -  Middelmarch George Elliot -  Middelmarch

Middlemarch | Eliot George (pseud. Mary Anne Evans) | Gebonden met stofomslag 1024 pagina's . Athenaeum - Polak & van Gennep 2016. Mary Anne Evans bekend onder haar pseudoniem George Eliot - was een Engelse schrijfster en dichteres. Ze was ook journalist en vertaler en behoort tot de toonaangevende schrijvers van het victoriaanse tijdperk  ISBN 9789025304584 DB 1524|

Euro 35.00

Bestel

Mary Anne Evans, bekend onder haar pseudoniem George Eliot, was een Engelse schrijfster en dichteres. Ze was ook journalist en vertaler en behoort tot de toonaangevende schrijvers van het victoriaanse tijdperk.  Ze nam een mannelijk pseudoniem aan om, naar eigen zeggen, te verzekeren dat haar werk serieus genomen zou worden. Vrouwelijke auteurs werden in die tijd wel gepubliceerd onder hun eigen naam, maar Eliot wilde ontsnappen aan het stereotype van vrouwen die alleen oppervlakkige romans konden schrijven.  Een mogelijk bijkomende reden was dat ze wilde voorkomen dat het publiek zijn mening over haar verhalen zou laten beïnvloeden door het feit dat zij  ongehuwd samenleefde met George Henry Lewes. De buitenwereld had grote moeite met het paar dat openlijk ongetrouwd samenwoonde.  De eerste jaren werden Evans en Lewes gemeden maar later bouwden ze een eigen vriendenkring op. Marians familie verbrak echter alle contacten met haar.

In de jaren 1871 en 1872 publiceerde John Blackwood het boek dat de meeste critici als haar beste werk beschouwen: Middlemarch.

Dit boek, Daniel Deronda en The Mill on the Floss worden gerekend tot de absolute hoogtepunten van de 19e-eeuwse victoriaanse literatuur. In Middlemarch beschrijft George Eliot het leven van een aantal mensen uit de Engelse middenklasse in een (niet bestaande) provinciestad rond 1830.  In de negentiende eeuw kende de Engelse middenklasse een grote mate van sociale gelaagdheid. Zo waren er de landeigenaren, de middenstanders, de vrije beroepsoefenaren, geestelijkheid en nog een aantal andere groeperingen, allen ruim vertegenwoordigd in Middlemarch. Eliot vertelt de verhalen van haar romanfiguren met oog voor detail en brengt ze hierdoor voor de lezer tot leven.

trefwoord:roman - poëzie - gedichten - victoriaans - 19e eeuwse literatuur


Safranski-Goethe. kunstwerk van het leven Safranski-Goethe. kunstwerk van het leven

Goethe. Kunstwerk van het leven |Safranski - Rüdiger|Uitgeverij Olympus 2019 |704 pag. Paperback | DB 1525 |

Euro 15.00

Bestel

Deze biografie van Rüdiger Safranski -  een van de grootste biografen van onze tijd - beschrijft het rijke leven van  Johann Wolfgang Goethe. Safranski is bekend geworden door de biografie van Schiller en zijn portret van de vriendschap tussen Schiller en Goethe. Safranski baseert zich tijdens het schrijven zo veel mogelijk op de primaire bronnen: het werk zelf -  brieven en dagboeken  en  getuigenissen van tijdgenoten.

Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) wordt alom beschouwd als een van de grootste Duitse literaire personen: dichter - roman- en toneelschrijver - criticus - jurist - wetenschapper en politicus. Goethe is misschien wel de laatste homo universalis (kunstenaar die begaafd is op meerdere terreinen) even klassiek als Shakespeare en Dante.

Trefwoord: literatuur-poezie - gedichten - biografie -

Cola Debrot verzameld werk

Cola Debrot Verzameld werk compleet in zeven banden Nieuwstaat |

Gebonden in linnen met stofomslag - 1850 pagina's totaal

1 - Over Antilliaanse cultuur

2 - Gedichten

3 - Verhalen

4 - Bewolkt bestaan

5 - Literaire essays en kritieken

6 - Over Céline. Dagboekbladen. Essays over beeldende kunst en dans

7 - Toneel

Meulenhoff 1985-1989 |  ISBN 9789029015431 |DB1428

€ 60.00

Bestel

Nicolaas Debrot (1902 – 1981) was niet alleen een Antilliaanse schrijver/dichter maar ook arts - diplomaat - jurist - minister - filosoof en balletcriticus. Hij wordt als de grondlegger van de Antilliaans-Nederlandse literatuur beschouwd en debuteerde in 1935 met 'Mijn zuster de negerin' - zijn bekendste titel.  Hij is mede-oprichter van het tijdschrift Criterium. Debrot  is auteur van een klein oeuvre.

Zijn jeugd brengt hij door op Curacao en in Venezuela maar hij gaat naar het gymnasium in Nijmegen en daarna in Utrecht rechten studeren. In 1928 vestigt Debrot zich in Parijs waar hij als ghostwriter werkt. Vanaf 1931 studeert hij medicijnen. Hij heeft tijdens WO II een artsenpraktijk in Amsterdam en daar ontmoet hij W.F. Hermans - die hij aan zijn patiënten voorstelt als Dr. Klondike - een gegeven dat Hermans later verwerkt in zijn novelle Dokter Klondyke.

Na de oorlog gaat Debrot als arts op Curacao werken en wordt daar ook politiek actief. In 1952 komt hij als gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen naar Den Haag. Hij speelt een belangrijke rol bij de Rondetafelconferenties die uitmonden in een nieuwe verhouding tussen Nederland - Suriname en de Antillen. Van 1962 tot 1970 is Debrot gouverneur van de Nederlandse Antillen.

Na deze periode keert hij terug naar Nederland. Hij heeft dan last van zware depressies en fysieke kwalen. Hij overlijdt in 1981 aan prostaatkanker.

Er is  een naar hem vernoemde prijs ingesteld (1968) die jaarlijks uitgereikt wordt aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt in een der categorieën architectuur - beeldende kunst - dans - folklore - literatuur - muziek - theater - of wetenschap. De prijsuitrijking van deze 'Premio Cola Debrot'  vindt gewoonlijk plaats op 4 mei - de geboortedag van Cola Debrot. De eerste keer in -1968 - ging de prijs naar  John Eric Gorsira (muziek). De laatste keer in -2021- ging de prijs naar Philip 'Fifi' Rademaker (literatuur)

Trefwoord: literatuur - poëzie - gedichten - Antiliaans - Nederlandse literatuur - Nederlandse Antillen -politiek - ballet - cultuur

A Christmas Carol Charles Dickens ill. Arthus Rackham

A Christmas Carrol

Charles Dickens| Gebonden in linnen - rug ernstig verkleurd.  Met illustraties van Arthur Rackham - Reprint Heinemann Ltd. London 1947 | DB 1267

€ 25,00

BestelA Christmas Carol (Een Kerstvertelling) - volledige titel: A Christmas Carol in Prose - Being a Ghost Story of Christmas is een novelle van Charles Dickens. De eerste versie werd geïllustreerd door John Leech. Het boek was onmiddellijk een bestseller. Het verhaal is niet alleen heel vaak herdrukt  maar ook talloze keren bewerkt voor theater - film en televisie.

Arthur Rackham (1867 - 1939) was een Engelse tekenaar, schilder en illustrator van boeken die van jongs af aan zeer productief was. Hij wordt beschouwd als een van de leidende figuren tijdens de Gouden Eeuw van de Britse boekillustratie. Zijn werk staat bekend om zijn robuuste pen-en-inkttekeningen, die werden gecombineerd met het gebruik van aquarel, een techniek die hij ontwikkelde vanuit zijn achtergrond als journalistiek illustrator. Zijn werk is nog steeds heel geliefd.

Arthur Rackhams belangrijkste werken zijn de illustraties bij Fairy Tales of the Brothers Grimm (1900) - Alice's Adventures in Wonderland - Der Ring des Nibelungen - Tales from Shakespeare.

trefwoord: kerstmis - kerstverhaal - literatuur- Christmas - Arthur Rackham - Scrooge


Terre de France |

Fleury Serge | Gebrocheerd met vlekje op voorplat. 48 pagina's. Uitgegeven door A.A.M. Stols 1939 (van Dijk nr 449) | DB 1521

€ 10.00

Bestel


Verschenen in een oplage van 650 genummerde exemplaren. Dit is nummer 146

1 - 150 exemplaren verschenen op handgeschept Vondel en 151 - 650 verschenen op Alfa

trefwoord: literatuur - gelimiteerde oplage -beperkte oplage -genummerd exemplaar

Agendanotities | Boudewijn Buch  

Agendanotities

Buch Boudewijn | Geniet. 31 pagina’s. Deze uitgave bij de Agenda 1991 werd speciaal door Boudewijn Büch geschreven voor deze gelegenheid en éénmalig  uitgegeven. Eerste en enige druk, er is geen andere editie verschenen. ABN Bank 1991 |DB 1425

€ 40,00

Bestel


Boudewijn Maria Ignatius Büch (1948 – 2002) was een Nederlandse dichter, schrijver, bibliofiel, verzamelaar en televisiepresentator.

Als schrijver werd Büch vooral bekend door De kleine blonde dood (1985).  De roman werd in 1993 verfilmd door Jean van de Velde.

Als televisiepresentator maakte hij diverse programma's over literatuur, en reisprogramma's onder de titel 'De wereld van Boudewijn Büch'.

Als mediapersoonlijkheid werd Büch een bekende en zeer enthousiaste promotor van cultuur, literatuur en het lezen an sich.

trefwoord: literatuur - gelimiteerde oplage - niet in de handel - beperkte oplage


De bloederige XIV stonden Guido Gezelle De bloederige XIV stonden Guido Gezelle De bloederige XIV stonden Guido Gezelle

De bloederige XIV stonden of de bloederige dagvaart ons Heeren met 15 houtsneden van D. Acket |

Gezelle Guido | Gebonden in linnen. Rug verkleurd. Genummerd van 1 tot 850 op Oud-Hollands Velin -dit is nummer 538- en 950 exemplaren op Pannekoek- genummerd 851 tot 1800. L.J. Veen 1951 | DB 1520

€ 10.00

Bestel

Desiré Acket was een Vlaams graficus - houtgraveur en boekbandontwerper. (1905-1987)

Hij maakte vooral naam met kleingrafiek - ex-libris - kalenderwerken en boekillustraties.

Hij illustreerde onder andere boeken van Guido Gezelle - Karel van de Woestijne en Stijn Streuvels.

trefwoord: graficus - grafisch ontwerper - houtsnede - grafiek - ex libris - kleingrafiek - literatuur - gedichten - poezieRomans de Voltaire Romans de Voltaire Romans de Voltaire

Romans de Voltaire |

Voltaire |  Drie delen in één band. gebonden-half leer met gemarmerde platten. Deel 1: 314 pag. Deel 2: 306 pag. Deel 3: 276 pag.  | Edition stéréotype Didot Parijs AN VIII ( 1800)|  DB 19

€ 50.00

Bestel

Voltaire (pseudoniem van François-Marie Arouet (1694-1778) was een van de grootste schrijvers en bekendste en invloedrijkste filosofen uit de geschiedenis van Frankrijk.

Voltaires gedachtegoed kenmerkte zich door een vooruitstrevend humanisme, rationalisme en felle kritiek op onrecht en de kerk.

Voltaires denken was voor zijn tijd zeer progressief en had grote invloed op de filosofie in Europa. Zo zou hij met zijn pleidooien voor vrijheid van religie - scheiding van kerk en staat en de gelijkheid van de mens - de basis hebben gelegd voor de Franse revolutie van 1789.

De hoeveelheid werken  die hij publiceerde  – romans - toneelstukken - gedichten - filosofische verhandelingen en essays – was met 700 behoorlijk groot.

trefwoord: literatuur - Franstalig - filosofie - verlichting - humanisme - Franse revolutie - wijsbegeerte


472 - Poematum libri sedicim - Broekhuizen Johan 472 - Poematum libri sedicim - Broekhuizen Johan 472 - Poematum libri sedicim - Broekhuizen Johan

Poematum libri sedicim |

Broekhuizen Johan (Jani Broukhusii 1649-1707 | Gebonden half leder - hoeken perkament. Rug en gemarmerde platten beschadigd. Met 59 vignetten + gegraveerde frontspiece + gegraveerde titelpag. Voorwoord 18 pag.+tekst 502 pag.+Index 14 pag.  David Hoogstratano (Hoogstraten) Amsterdam 1711 | DB 472

Euro 185.00

 Bestel

Broekhuizen - Broukhusii (Joan van) later ook Janus Broukhusius genoemd, is geboren in Amsterdam op 20 November 1649 en gestorven te Amstelveen op 15 december 1707.

Hij stamde van eenvoudige ouders af maar bezocht wel de Latijnse school waar hij zich al snel onderscheidde door het schrijven van Latijnse verzen. Zijn oom en voogd deed hem daarna in de leer bij  apotheker Herman Angelkot. Deze was toneeldichter maar na enige jaren liep Broekhuizen weg en werd soldaat.

Hij hielp in 1672 Groningen verdedigen - hij maakte de verrassing van Coevorden mee en ging in 1674 met Michiel de Ruyter naar West-Indië. Hij was verder in tal van plaatsen gelegerd o.a. in Trier waar hij in 1676 behalve Latijnse verzen ook Nederlandse gedichten schreef en oudheidkundige onderzoekingen deed. In hetzelfde jaar werd hij van vaandrig tot luitenant bevorderd.

Broekhuizen was door zijn gedichten inmiddels bevriend geraakt met de classicus en dichter Nicolaus Heinsius en professor Gravevius uit Utrecht.

Toen hij in 1679 in Maastricht gelegerd was vluchtte hij naar het buitenland omdat hij in een duel zijn tegenstander gedood had. Zijn kolonel en Heinsius brachten de zaak weer in orde zodat hij het volgende jaar weer terug kon keren.

In 1682 kwam hij in Utrecht terecht en verkeerde daar in de kring van geleerden. Twee jaar later werd hij benoemd tot kapitein bij de stadsbezetting in zijn geboorteplaats Amsterdam.

Intussen waren in 1677 enkele Nederlandse gedichten van hem uitgegeven tegelijk met verzen van zijn vriend Pluimer met de titel 'Gedichten van J.v. Broekhuizen en J. Pluimer'.

Ook had hij in 1684  zijn Latijnse verzen in de bundel Jani Broukhusii Carmina (Trajecti ad Rhenum.... 1684) verzameld.

In 1686 vroeg hij de weduwe van zijn vriend Antonides van der Goes (Susanna Bormans) ten huwelijk maar later trok hij zich terug wegens haar slechte levenswandel. Zij spande toen een proces tegen hem aan wegens het verbreken van de trouwbelofte. Deze zaak sudderde jaren door en schijnt geëindigd te zijn in een minnelijke schikking

In zijn Amsterdamse tijd verkeerde Broekhuizen in gegoede kringen, schreef hij vele gedichten en maakte hij (ook in het buitenland) naam als Latijns dichter.

Op 31 januari 1696 raakte Broekhuizen bij het zogenaamde ‘Aansprekersoproer’ levensgevaarlijk gewond door een steen tegen het hoofd maar hij kwam er weer bovenop. Eind 1697 besloot de magistraat van Amsterdam de burgercompagnieën af te danken maar de officieren - dus ook Broekhuizen - behielden hun jaarsalaris tot aan hun dood.

Broekhuizen verhuisde in 1699 naar Amstelveen waar hij zich geheel aan de studie en polemiek wijdde. Het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw kenmerkte zich namelijk door hevige letterkundige twisten waarin Broekhuizen zich flink roerde - vooral in de strijd tussen de Amsterdamse professor Petrus Francius en de Leidse Jacobus Perizonius en Abraham Gronovius. In een groot aantal vinnige Latijnse verzen heeft hij vele geleerden aangevallen of zich tegen hen verdedigd.

De laatste jaren  van Broekhuizens waren treurig want hij was voortdurend ziek en eenzaam. Zijn voornaamste vriend in die tijd was de jonge Utrechtsche professor Petrus Burmannus die veel met hem correspondeerde en hem raadpleegde bij het bewerken zijn boeken.

Na Broekhuizen's dood zijn zijn Latijnse gedichten verzameld onder bovenstaande  titel - Jani Broukhusii Poematum libri sedecim. (bron DBNL)

Trefwoord: poëzie - gedichten - Latijn - Latijnsche school - broukhusius -  poezie -Latijnse school

 


Nieuwe titels volgen.

Wilt u meer literatuur  zien?

Zoek dan in onze database die wekelijks wordt bijgewerkt.

Database

literatuur   kunst & architectuur   geschiedenis   religie   cartografie  natuur

fotografie   land en volk  wetenschap   jeugd- & kinderboeken   diversen