home Informatie Aanbiedingen Ramsj 2ehands Nieuwsbrief Inkoop Bestelinfo
MOBIELLaatst bijgewerkt 19-8-2017

1   2   3   4   5   6


Tree Houses. Fairy Tale Castles in the Air

Philip Jodidio

gebonden, 544 pagina's

140 x 195 mm

€ 14,99

Bestel

Het idee om een boom te beklimmen voor onderdak of alleen maar om de wereld vanuit een ander perspectief te zien is al zo oud als de mensheid. Verankerd in de aarde, maar uitgerekt tot in de lucht, is het boomhuis op vele manieren het voorbeeld van de architectuur zelf. In dit boek vind je de beste boomhuizen van de wereld, sommige zijn ontworpen door architecten en andere zijn het resultaat van anoniem vakmanschap. In deze tijd van duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid kan het boomhuis ook het ultieme symbool zijn van leven in symbiose met de natuur.

Nu in de Bibliotheca Universalis


Yoga - Encyclopedie van 800 yogaposes

Yogrishi Vishvketu

paperback, 304 pagina's

235 x 165 mm

€ 9,95

Bestel

MEER DAN 800 houdingen, uitgevoerd door de beroemde yoga-docent Yogrishi Vishvketu. Met houdingen die zijn aangepast aan elk niveau is deze gids van onschatbare waarde, zowel voor beginners op yogagebied als voor docenten. Het is een belangrijke aanvulling voor iedereen die van yoga houdt.

Naast het grote aantal afgebeelde houdingen krijgt u de namen voor de houdingen in het Sanskriet, in getranscribeerd Sanskriet en in het Nederlands. Deze overzichten geven de lezer een basiskennis die zijn nut ook bewijst buiten dit boek om. De intuïtieve naamgeving, opgezet door Yogrishi Vishvketu, helpt beoefenaars te leren begrijpen wat de relatie is tussen de naam en de spirituele betekenis van elke houding. De energetische essentie van elke houding wordt duidelijk via een gedetailleerd chakra-overzicht en chakra-symbolen.

Gevoed door het traditionele systeem uit de Himalaya en verbeterd door Yogrishi Vishvketu’s decennialange ervaring biedt Yoga: encyclopedie van 800 yogaposes de talloze aspecten van yoga – historisch, spiritueel en fysiek – in één enkel, allesomvattend boekwerk.Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography


Engels, Frans, Duits


Peter Lindbergh, Thierry-Maxime Loriot


gebonden, 524 pagina's


239 X 340 mm


€ 59,99


Bestel

Peter Lindbergh behoort tot op de dag van vandaag tot de meest invloedrijke modefotografen van de afgelopen veertig jaar.Sinds de jaren tachtig is Lindberghs pure zwart-wit fotografie beeldbepalend voor de ontwikkeling van de modefotografie.


Peter Lindbergh introduceert een nieuw realisme in de modefotografie. Met tijdloze beelden herdefinieert hij de normen van schoonheid. Lindberghs beeldspraak wordt beïnvloed door de taal van film en door een spel met de sterke eigenzinnige vrouw, de femme fatale, de heldin, de danseres en de actrice. Zijn œuvre kenmerkt zich door portretten die een zekere onbevangenheid en fysieke gratie uitstralen.


In de Kunsthal Rotterdam vond de wereldpremière van de tentoonstelling:’Peter Lindbergh. A different Vision on Faschion Photography’ plaats. Na 12 februari 2017 reist de tentoonstelling langs gerenommeerde musea in Europa, de Verenigde Staten en Canada.


Bij de tentoonstelling is deze uitgebreide monografie verschenen.


In dit  geweldige retrospectief is voor het eerst zijn omvangrijke oeuvre samengebracht. Uitgegeven door TASCHEN en ontworpen door het bekroonde grafisch ontwerpbureau Paprika uit Montreal.Om Lindberghs illustere positie in de modewereld toe te lichten, bieden een inleiding van Kunsthaldirecteur Emily Ansenk, een essay over Lindberghs werk door de Canadese curator Thierry-Maxime Loriot en commentaren van onder meer Jean Paul Gaultier, Nicole Kidman, Grace Coddington, Cindy Crawford en Anna Wintour, context aan zijn werk.

A Different Vision on Fashion Photography' is een ode aan Lindberghs veelzijdige oeuvre van 1978 tot nu.


Design – 80 designiconen uitgelegd-€ 7.95


Design – 80 designiconen uitgelegd

Susie Hodge

paperback, 224 pagina's

180 x 135 mm

€ 7,95

Bestel

Waarom zijn sommige ontwerpen succesvoller en invloedrijker dan andere? In Design bespreekt kunsthistorica Susie Hodge tachtig baanbrekende ontwerpen, variërend van de polaroidcamera en de Sony-walkman tot het Coca-Cola®-flesje en de Converse All Star-sneaker. Door het belichten van aspecten als functionaliteit, esthetische aantrekkingskracht of vernieuwend materiaalgebruik van het werk van wereldberoemde ontwerpers als Gerrit Rietveld, Le Corbusier, Alvar Aalto, Dieter Rams, Ron Arad en Philippe Starck, laat dit boek zien wat nu juist deze bijzondere ontwerpen spraakmakend maakt.

  


Kunstgidsen Londen en New York samen

Paperbacks, 240 pag. per stuk

140 x 205 mm

Van € 19.90 voor € 6.95

Bestel

De glorieuze rijkdom van de musea en galeries in Londen en New York in een mooi geïllustreerde gidsen.

De unieke opzet van deze gidsen  is ideaal voor mensen die snel willen zien waar een bepaalde kunstenaar, periode of stroming hangt.

De kunstwerken staan per tijdperk en stroming geordend; niet alleen meesterwerken in grote musea maar ook de juweeltjes in minder bekende collecties.

Het naslaggedeelte bevat diverse plattegronden, een index per kunstenaar, per museum en galerie en de adressen daarvan.


Hiroshige. One Hundred Famous Views of Edo € 14.99- Taschen - Librero - Ezelsoor Breda


Hiroshige. One Hundred Famous Views of Edo

INT

gebonden, 584 pagina's

140 x 195 mm

€ 14,99

Bestel

Hiroshige's Edo: meesterlijke ukiyo-e houtsnedes van Tokyo in het midden van de 19e eeuw.

Letterlijk betekent ukiyo-e ‘beelden van de drijvende wereld’ en verwijst naar de beroemde Japanse houtsnede-drukkunst die dateert uit de 17e eeuw en praktisch synoniem is aan de visuele karakterisering van Japan door de Westerse wereld. Daar ukiyo-e werken massaal konden worden geproduceerd, werden zij vaak gebruikt als design voor waaiers, Nieuwjaarskaarten, single prints en boekillustraties. Traditioneel beeldden zij het stadsleven, entertainment, mooie vrouwen, kabuki acteurs en landschappen af. De invloed van ukiyo-e in Europa en de Verenigde Staten, ook wel Japonisme genoemd, kan men overal zien, van de impressionistische schilderkunst tot de hedendaagse manga- en animatie-illustraties.

Utagawa Hiroshige (1797-1858) was een van de laatste grote ukiyo-e kunstenaars. Alhoewel hij vele onderwerpen vastlegde, lag zijn grootste talent in het maken van landschappen van zijn geboortestad Edo (het hedendaagse Tokyo) en zijn laatste meesterwerk was een serie bekend als 100 beroemde voorstellingen van Edo(1856-1858). Dit boek is een herdruk hiervan.

9783836540292 Art record covers


Art Record Covers

Julius Wiedemann

INT

gebonden, 456 pagina's

293 x 293 mm

€ 49,99

Bestel

Kunstgeschiedenis krijgt een geheel nieuwe dimensie met deze weergaloze collectie van albumcovers van de hand van beroemde kunstenaars, van de jaren vijftig tot nu. Meer dan 600 covers laten de opwindende interactie tussen muziek en visuele kunst zien. Ze tonen hoe modernisme, streetart en conceptuele fenomenen van invloed zijn op de manier waarop we muziek ‘zien’. Van Banksy’s graffiti voor Blur en Damien Hirsts schedel voor The Hours tot de gespieste vlinder van Salvador Dalí op Lonesome Echo van Jackie Gleason, vergezeld van interviews met grote namen uit de kunst- en muziekwereld.Anatomie van rek- & strekoefeningen

Ken Ashwell Ph.D.

paperback, 192 pagina's

215 x 275 mm

€ 9,95

Bestel

Een gedetailleerd maar beknopt boek voor zowel studenten anatomie, fysiotherapie en sportwetenschappen als gedreven sporters en iedereen die zijn conditie en flexibiliteit wil verbeteren.

De anatomische illustraties tonen 50 veelgebruikte stretchoefeningen en laten precies zien wat er in het lichaam gebeurt. Door de informatie over welke spieren worden aangesproken tijdens verschillende stretches krijgt u meer inzicht in de anatomie en de werking van het lichaam en kunt u uw stretchoefeningen effectiever maken.Chaos - Een visuele introductie

Ziauddin Sardar, Iwona Abrams

flexi, 176 pagina's

125 x 178 mm

€ 6,95

Bestel


Als een vlinder met zijn vleugels slaat in Brazilië, veroorzaakt dat dan een tornado in Texas?

De chaostheorie probeert een antwoord te geven op zulke verbijsterende vragen. De ontdekking van willekeur in schijnbaar voorspelbare fysische systemen is uitgegroeid tot een wetenschap die ons een universum voorspiegelt dat veel onvoorspelbaarder is dan we ooit dachten.

Dit boek verklaart hoe chaos zich doet gelden, van de fluctuaties in dierenpopulaties tot de ups en downs van de aandelenbeurs. Het onderzoekt de wortels van chaos in moderne wiskunde en fysica en gaat in op de relatie tussen chaos en complexiteit, de overkoepelende theorie die suggereert dat alle complexe systemen zich ontwikkelen uit een paar simpele regels.

Deze en vele andere kwesties komen op toegankelijke, heldere en originele wijze aan bod in deze geïllustreerde pocket.

Ai Weiwei - Hans Werner Holzwarth- 978-3-8365-2649-4 - Taschen - € 49.99


Ai Weiwei

Hans Werner Holzwarth

INT

gebonden, 600 pagina's

250 x 334 mm

€ 49,99


Bestel

De faam van Ai Weiwei blijft zeker niet beperkt tot de wereld van de kunst. Hij is net zo bekend om zijn politieke betrokkenheid en activiteiten op social media als om zijn sociale interventies, hedendaagse benadering van, en kennis van traditionele Chinese ambachten

Deze standaardeditie van de Colector's Edition, biedt een prachtige monografie van Ai Wei Wei en behandelt elke fase van zijn werk in detail. Het beeldmateriaal laat Ai's ontwikkeling van zijn vroege dagen in New York tot zijn meest recente werk zien. Speciale aandacht wordt besteed aan zijn internationale doorbraak in de vroege jaren 2000, zijn porseleinen zonnebloempitten in de Turbine Hall van het Tate Modern, zijn reactie op de aardbeving in Sichuan van 2008, en zijn politie detentie in 2011. Studiofoto’s van achter de schermen, verklaringen van de kunstenaar en teksten van mensen die het dichtst bij hem staan of alles van zijn werk weten, bieden een bevoorrecht kijkje in het proces, de invloeden en het belang van deze kunstenaar.

Het boek bevat teksten  van Uli Sigg, Ai's oude vriend en voormalig Zwitserse ambassadeur in China; Roger M. Buergel, die de documenta 2007 samengestelde en deskundigen over de Chinese cultuur en politiek: Carlos Rojas, William A. Callahan, en James J. Lally.

Moderne fotografie verklaard- J Higginds-LIBRERO


Moderne fotografie verklaard

Jackie Higgins

paperback, 224 pagina's

140 x 197 mm

€ 7,95

Bestel

In Moderne fotografie verklaard breekt Jackie Higgins op levendige en deskundige wijze een lans voor de moderne fotografie. Aan de hand van honderd belangrijke foto’s, vooral uit de afgelopen twintig jaar, gaat ze na waardoor elke fotograaf werd geïnspireerd en hoe het werk werd gemaakt. Hierbij legt ze de onderliggende lagen van betekenis en manipulatie van deze foto’s bloot. Sommige van deze foto’s werden aanvankelijk zelfs afgekeurd omdat ze wazig of overbelicht waren of omdat de compositie ‘slecht’ was. Jackie Higgins bewijst overduidelijk dat de kunst van het fotograferen veel verfijnder is dan misschien op het eerste gezicht lijkt.


Onderweg - Elwin Hendrikse e.a. - 9789089987372 - Librero € 9.95


Onderweg


Elwin Hendrikse, Anna Kruyswijk


Paperback, 144 pagina's


230 x 185 mm


€ 9,95BestelDankzij de uitvinding van de fotografie komt de wereld een stuk dichterbij. In de loop van de negentiende eeuw gaan fotografen met hun apparatuur op reis en leggen nieuwe werelden vast, documenteren onontdekte delen van de wereld en brengen de schoonheid van landen en culturen in beeld. In dit boek nemen we de lezer mee op reis aan de hand van de foto’s van meer dan dertig fotografen, gemaakt in de periode 1860-2000. De bestemmingen zijn vaak nog weinig bekende gebieden als Antarctica, China, Mexico, Rusland en Suriname.


De foto’s zijn van onder anderen bekende Nederlandse fotografen zoals Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer en buitenlandse fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Capa.


Dit boek dient als catalogus van de gelijknamige tentoonstelling.


Met naar schatting 15 miljoen beelden beheert het Nationaal Archief de grootste fotocollectie van Nederland. De foto’s bevinden zich in vele deelcollecties: overheidsarchieven, familiearchieven, archieven van kranten, tijdschriften en uitgevers, en van particuliere stichtingen en bedrijven. Naast afdrukken bevat de collectie alle denkbare fotografische technieken. De foto’s in de collectie bestrijken een periode van 150 jaar, van kort na de uitvinding van de fotografie tot het jaar 2000. De oudste foto in de collectie is een Daguerreotype-portret uit 1847. Inmiddels is ook ‘digital born’ materiaal in de collectie aanwezig.


Uit de miljoenen foto’s zijn 235 vintage prints (originele afdrukken) van bekende en onbekende fotografen uit de afgelopen 125 jaar geselecteerd.


Geheimtaal en decodering - J. Gomez - Librero - € 9.95


Geheimtaal en decodering

Joan Gómez

gebonden, 144 pagina's

190 x 235 mm

€ 9,95

Bestel


Cryptografie, of de kunst om in code te schrijven, bestaat al zo lang als er wordt geschreven. De hiërogliefen van de Egyptenaren en het spijkerschrift van de Mesopotamiërs dienden aanvankelijk voor de vercijfering van strategische en diplomatieke boodschappen. Later werd de geheime communicatie van de oude Grieken en Romeinen de sleutel van hun militaire successen.

De veiligheid en vertrouwelijkheid van communicatie in de digitale wereld hangt af van een complexe, door wiskundigen ontworpen ­encryptie. Dit boek biedt een stimulerende inkijk in de rekenkunde van veiligheid en geheimhouding, introduceert de codemakers en -brekers die het lot van hele naties bepaalden en onthult de taal waarin computers communiceren.


Johannes Vermeer - het complete werk - Taschen - € 99.00 - Ezelsoor


Johannes Vermeer - het complete werk


Gebonden, 258 pagina’s

290 x 395 mm


€ 99.00


Bestel


Deze Nederlandstalige XL -editie van uitgeverij Taschen bevat de complete catalogus van het werk, 35 schilderije, van Johannes Vermeer (1632-1675) en presenteert al die rustige en toch zo fascinerende taferelen die als schatten gekoesterd worden in musea in Europa en de Verenigde Staten in één monografie met bijzonder hoogstaande beeldkwaliteit. Met gloednieuwe foto’s van veel werken wordt Vermeers ingetogen maar zeer beeldende repertoire van huiselijke bezigheden- van het schrijven van een brief en het maken van muziek tot het treffen van voorbereidingen in de keuken- in groot formaat getoond, inclusief drie uitvouwplaten. Vele details laten het onovertroffen talent van de schilder zien om niet alleen een getuigenis af te leggen van de kleding en woninginrichting in de Hollandse Gouden eeuw, maar ook om een compleet verhaal te vatten in slechts één vluchtig gebaar, een uitdrukking of blijk


LaChapelle - Heaven to hell - Taschen - € 29.99


LaChapelle - Heaven to hell

David LaChapelle

Engels, Frans, Duits

gebonden, 352 pagina's

259 x 330 mm

€ 29,99

Bestel

LaChapelle Heaven to Hell is het derde deel in een opwindende trilogie die begon met LaChapelle Land (1996) en vervolgd werd door het beruchte Hotel LaChapelle (1999). Deze titels, vol met verbazingwekkende, kleurrijke en provocerende foto´s, werden beide meteen een collector´s item en zijn sindsdien meerdere malen herdrukt. LaChapelle Heaven to Hell bevat bijna twee keer zo veel afbeeldingen als haar voorgangers en is een explosieve compilatie van het nieuwe werk van deze visionaire fotograaf. Sinds de publicatie van Hotel LaChapelle ligt de kracht van het werk van LaChapelle in zijn vermogen om de lens van beroemdheid en mode meer te focussen op urgente kwesties van maatschappelijk belang.

Deze gebonden editie is een verkleinde uitgave van de eerder verschenen gelimiteerde editie en een must-have voor iedereen die geïnteresseerd is in hedendaagse fotografie

Leuke & gekke babybooties haken - € 7.95


Leuke & gekke babybooties haken

Kristi Simpson

paperback, 144 pagina's

246 x 190 mm


€ 7,95

Bestel

Maak de allerleukste babyslofjes met deze leuke en eigenzinnige ontwerpen. Er zijn 30 patronen om uit te kiezen en alle basistechnieken worden uitgelegd.


Verras vrienden en familie met slofjes in de vorm van vurige draken, reis door de ruimte met eenogige aliens of ondeugende mini-monsterbooties, ga op safari met brullende leeuwen, baby-olifanten en speelse panda’s of maak kleine voetjes nog schattiger met slaapuiltjes of bezige bijtjes.

Alle patronen zijn beschreven voor twee maten, voor baby’s van 0-6 maanden en 6-12 maanden.

Van Lamsweerde/Matadin - Pretty much everything € 49.99 - Taschen -Librero - Ezelsoor Breda


Van Lamsweerde/Matadin - Pretty much everything


Glenn OBrien

INT


gebonden, 720 pagina's


265 x 265 mm


€ 49.99


Bestel


Meer dan 25 jaar hebben de fotografen Inez von Lamsweerde en Vinoodh Matadin samengewerkt. Het kenmerkende van hun fotografische kunst is dat zij het ongerepte dat de consument verwacht destabiliseren en daarvoor in de plaats gebruikmaken van Gothic art, ondoorgrondelijkheid, androgynie, komedie, erotiek, surrealisme, fantasie, pop art, fetisjisme en een kunsthistorische nuance. Voor sommige van hun foto’s hebben Van Lamsweerde en Matadin samengewerkt met de art directors M/M - Parijs, (die ook het uitgebreide overzicht in twee delen -gesigneerd in oplage van 1000 exmp. € 750.00- hebben ontworpen dat terugkijkt op ‘pretty much everything’ waaraan de fotografen in meer dan twintig jaar hebben gewerkt) Deze uitgave is de handelseditie van de gelimiteerde editie

100 Getaways around the World-TASCHEN


100 Getaways around the World

Margit J. Mayer

gebonden, 720 pagina's

240 x 316 mm

€ 39,99

Bestel

00 speciale hotels en pensions, van bed & breakfast basic tot zes-sterren luxe, van droomkastelen tot hipster-chic, van nostalgisch tot glamoureus, van Argentinië tot Vietnam. Geselecteerd aan de hand van criteria als stijlvolle inrichting, locatie, service en prijs-kwaliteitverhouding. Per hotel een duidelijk overzicht van het aantal kamers, prijzen, type keuken, en de X-factor: waarom het verblijf daar een echte unieke ervaring is.

Twee delen met glossy foto’s, in cassette. GOAT - Greatest Of All Time-Taschen- € 99.00


GOAT - Greatest Of All Time

Engelstalig

gebonden, 660 pagina's

330 x 330 mm

€ 99,00

Bestel

Muhammad Ali was één van de meest opvallende persoonlijkheden van deze tijd en wellicht de grootste sportman aller tijden. Om deze levende legende te eren heeft Taschen een werk gecreëerd, episch in omvang en net zo uniek en levendig als de man zelf. “Dit is geen boek maar een monument op papier: het grootste, zwaarste, meest schitterende werk dat ooit is gedrukt. De laatste overwinning van Ali”, schreef Der Spiegel bij het uitkomen van GOAT, het gigantische boek met meer dan 3000 afbeeldingen van 150 fotografen en kunstenaars.

Dit Golden Book is een compilatie van de beste foto´s en teksten uit de gelimiteerde editie

domus 1950s - € 14.99-Taschen


Domus 1950s

INT

gebonden, 896 pagina's

140 x 195 mm

€ 14,99


Bestel

In 1928 door de grote Milanese architect en designer Gio Ponti begonnen als ‘levend dagboek’, is domus uitgegroeid tot ’s werelds meest invloedrijke magazine voor architectuur en design. Met stijl en grote nauwkeurigheid heeft het in een continue stroom verslag gedaan van grote thema’s en stijlstromingen in industrieel en product-, bouw- en interieurdesign.

In deze frisse herdruk van alle uitgaven uit de jaren vijftig brengt het magazine visuele en intellectuele helderheid in een periode van naoorlogs optimisme. Terwijl de oorlog langzaam naar de achtergrond verschoof, zochten architectuur en design nieuwe vormen, materialen en toepassingen, en een internationale dialoog.

domus schetste de tijdgeest met publicaties over Le Corbusiers ontwerp van het Hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, de Case Study Houses van Charles en Ray Eames, Richard Neutra in Californië en Oscar Niemeyer in Brazilië. Andere hoogtepunten waren de kantoorapparaten van Olivetti, meubels van Ray en Charles Eames, keramiek en verlichting van Ettore Sottsass en de Herman Miller Showroom van Alexander Girard in San Francisco.


Kahlo

Andrea Kettenmann

gebonden, 96 pagina's

210 x 260 mm

€ 9,99

Bestel

De fascinerende schilderijen van Frida Kahlo (1907–1954) waren in veel opzichten een uitdrukking van een traumatische ervaring. De kunstenaar zette de pijn van een bijna-fataal verkeersongeluk op achttienjarige leeftijd, aanhoudende gezondheidsproblemen, een turbulent huwelijk, miskramen en kinderloosheid om in revolutionaire kunstwerken.

In realistische en metaforische zelfportretten kijkt Kahlo de toeschouwer aanmatigend en vrijpostig aan. Ze weigert een lot als passief slachtoffer en vermengt verschillende uitdrukkingsvormen van haar ervaringen tot een hybride surrealistisch-realistische levenstaal: haar, wortels, aderen, ranken, vlechten en eileiders. Veel van haar werk verraadt ook de communistische idealen die Kahlo deelde met haar man Diego Rivera. Ze beschrijft haar schilderijen als ‘het meest eerlijke en echte dan ik kon doen om uit te drukken wat ik vanbinnen en vanbuiten voelde’. .


75 motieven om te haken


Caitlin Sainio


paperback, 128 pagina's


222 x 222 mm


€ 9,95


Bestel

Dit boek biedt naast eenvoudige maar veelzijdige patronen diverse sierlijke motieven, gemaakt van haakkatoen en fijn garen. De geometrische blokken - vierkantjes, cirkels en zeshoeken – kunnen aan elkaar worden gezet om er grotere projecten van te maken en met de figuurtjes – zoals bloemen en planten, vissen en vogels, hartjes en nog veel meer – kunt u van alles versieren. Er is voor elk wat wils en voor elk gewenst niveau, van traditionele motieven tot sprekende en opvallende ontwerpen.

• Een volledige werkbeschrijving met telpatroon in kleur voor alle 75 kantmotieven

• Stapsgewijze aanwijzingen voor de basistechnieken

• Ideeën voor het versieren van kleding, accessoires en woontextiel


James Lovelock. The Earth and I - Taschen - € 29.99 - ezelsoor


James Lovelock. The Earth and I

Engels

James Lovelock, Jack Hudson

gebonden, 168 pagina's

210 X 274 mm

€ 29,99

Bestel

James Ephraim Lovelock (26 juli 1919), is  wetenschapper, auteur, onderzoeker en milieubeschermer. Zijn grootste bekendheid ontleent hij aan het bedenken en uitdragen van de Gaia-hypothese, waarin hij stelt dat de Aarde functioneert als een soort van superorganisme.

De Gaia-hypothese is een wetenschappelijke hypothese die stelt dat de biosfeer op de niet-levende omgeving inwerkt op een zodanige manier dat er een zelfregulerend complex systeem ontstaat zodat er gunstige omstandigheden blijven bestaan voor het leven op Aarde.

De hypothese werd door de wetenschapper James Lovelock geformuleerd in 1969. Hij beschreef alle levende materie op aarde als één organisme en noemde dit naar de Griekse godin van de aarde, Gaea.

Eén van de hulpmiddelen om dit te onderbouwen was het numeriek model Madeliefjeswereld (Daisyworld).

Daisyworld (Engels voor 'madeliefjeswereld' of 'wereld van de margriet') is een model van een hypothetische wereld, die (net als de aarde) rond een ster als de zon draait en waarvan (net als de aarde) de temperatuur zonder biosfeer gestaag toeneemt, maar met organismen gaat deze bij een verstoring door een negatieve terugkoppeling terug naar haar evenwichtstoestand. Het model werd bedacht door James Lovelock en Andrew Watson die aan de hand van een computersimulatie van dit model de correctheid van de Gaia-hypothese wilden aantonen in 1983.

Op de planeet komen verschillend gekleurde madeliefjes (of margrieten) voor; de donkere groeien beter in het (koude) begin; de lichtere bereiken later hun optimale groei-omstandigheden. Dit komt doordat ze op een andere manier zonlicht reflecteren: de donkere absorberen meer, waardoor hun onmiddellijke omgeving warmer wordt. De witte reflecteren meer, waardoor ze voor afkoeling zorgen. Het percentage gereflecteerd zonlicht wordt de albedo genoemd.

Het verhaal komt erop neer dat de madeliefjes binnen hun fysiologische grenzen het klimaat van de planeet matigen (in het begin zorgen de donkere voor opwarming; tegen het eind zorgen de witte voor afkoeling), maar dat ze toch het loodje leggen bij de extreme (onoverkomelijke) opwarming.

Er zijn aanwijzingen dat er inderdaad zulke systemen voorkomen: De eencellige alg Emiliania huxleyi komt in de oceaan voor en de algenbloei kan met satellietfoto's waargenomen worden. Deze algenbloei beïnvloedt wolkenvorming: er ontstaan gassen (dimethylsulfide) die in de atmosfeer omgezet worden tot zuren die condensatiekernen vormen; daardoor ontstaan er kleinere waterdruppels in de wolken, waardoor de wolken witter worden en meer zonlicht weerkaatsen. De algenbloei veroorzaakt zo indirect afkoeling van de planeet; het is dus een negatief terugkoppelingseffect.

De GAIA-gedachte heeft naast wetenschappelijke interesse ook spirituele aanhang gekregen. Dit heeft de wetenschappelijke acceptatie aanvankelijk gefrustreerd. (bron: Wikipedia)


omhoog

1   2   3   4   5   6

een keuze uit ons assortiment